
“Stel je voor dat je in het jaar 2100 wakker wordt. Wat zou je dan zelf willen dat er van Herentals bewaard is gebleven en dat de stad helemaal typeert?”, zegt Erik Thys, die samen met Tina Van Roy het Herentalse stadsfestival Zomerspoor op poten heeft gezet. “Of anders gezegd, wat zou je willen dat van het Herentals van nu of vroeger altijd behouden zou moeten worden? Dat is het uitgangspunt van ons museum Wat niet mag verdwijnen, een expositie die expliciet voor en door de Herentalsenaren wordt samengesteld.”
Het pop-upmuseum was in feite een van de allereerste ideeën waarmee de initiatiefnemers eind vorig jaar zelf op de proppen kwamen toen ze over de invulling van Zomerspoor begonnen na te denken. Enkele maanden later is het concept wel behouden, maar de aanpak licht gewijzigd. Op een eerdere oproep om spullen voor het museum binnen te brengen, kwam een beperkte respons. Daarom doen Erik, Tina en collega-museumbeheerder Kathleen Boel bij de opening van het museum een warme oproep aan de Herentalsenaren om de rekken en tafels de komende weekends zelf te vullen met materialen en voorwerpen die verband houden met de Keizerstede en volgens hen niet mogen verdwijnen.
Collectie aanvullen
“Intussen staan in ons museum bijvoorbeeld de verschillende beeldjes die in het verleden als de Herentalse Cultuurprijs werden uitgereikt”, zegt Tina Van Roy. “We hebben ook een festivalmuur waar mensen affiches van vroegere muziekfestivals in Herentals kunnen ophangen. Denk maar Swing-in-Thals, Jazz-in-Thals of De Mart. We hebben verschillende rekken waar mensen dingen kunnen plaatsen of aanvullen. Het mooie zou zijn dat ze er ook een persoonlijk verhaal bij achterlaten. Maar het kunnen ook verdwenen zaken zijn, zoals de vroegere kiosk op het marktplein of de verdwenen cinemazalen.”
In enkele vitrines heeft Kathleen Boel al wat spullen samengebracht. “Daar liggen stukken in die uit het archief van het Francescopaviljoen komen, naast oude postkaarten van de stad of het stripverhaal Het beeld van Fraikin. Ik heb ook enkele keramieken deurgrepen (Kathleen organiseerde daarover in de lente al een tentoonstelling, red.) meegebracht, die ik zelf in Herentals bij enkele panden van de sloop heb gered. Maar bijvoorbeeld ook het Mariabeeld uit de Kapel (het vroegere Instituut van de Voorzienigheid, red.).”
Als museumlocatie heeft Zomerspoor niet toevallig het stadsarchief in de Augustijnenlaan uitgekozen. Zo krijgt het initiatief steun van de Herentalse stadsarchivaris Geert De Ceulaerde en erfgoedcel Kempens Karakter. Maar het is tegelijk een historisch pand in de binnenstad waar ook de lokale brandweer lange tijd haar kazerne had. “Het is een ruimte waar veel mensen nog nooit zijn geweest. Bovendien werkt de stad nu na de verhuis van het stadsarchief naar de Kunstencampus plannen uit om dit een andere bestemming te geven. Het is de laatste kans om hier binnen te komen. Iedereen is in augustus iedere zaterdag en zondag van 13 tot 17u welkom om te komen kijken of iets binnen te brengen.”
Bron:
GVA: https://www.gva.be/cnt/dmf20230811_94722659
Hans Otten