Generic selectors

Exact matches only

Search in title

Search in content

Post Type Selectors

post

page

tribe_events

Filter by Categories

Ontspoord

Podium

Autoloze sportzondag laat stad stilstaan bij bewegen

Uit Het Nieuwsblad en de Gazet Van Antwerpen, 18 augustus 2023

Tina Van Roy (Zomerspoor) en Yves Wouters (Herentals Aan Z) warmen zich op voor de autoloze sportzondag van 20 augustus.
Tina Van Roy (Zomerspoor) en Yves Wouters (Herentals Aan Z) warmen zich op voor de autoloze sportzondag van 20 augustus. — © Dirk Wouters

HERENTALS – 

In het centrum van Herentals komt zondag 20 augustus het verkeer tot stilstand om maar liefst 25 sportdisciplines de kans te geven om zich te tonen. Deze autoloze sportzondag eindigt met een massale flashmob.

Hans Otten

Vandaag om 10:58

Met de autoloze sportzondag organiseert burgerinitiatief Herentals Aan Z een van de omvangrijkere evenementen op het programma van het stadsfestival Zomerspoor. Verspreid over de verkeersvrij gemaakte kern van de Herentalse binnenstad kan je zondag 20 augustus maar liefst 25 verschillende lokale sportverenigingen en hun disciplines ontdekken. Daarvoor verruilen heel wat clubs voor één dag hun eigen terreinen voor de stedelijke omgeving van een winkelstraat, marktplein of woonboulevard.

“Het programma gaat heel breed, van sporten als atletiek, basketbal of karate tot rustiger activiteiten als bridgen, petanque of yoga. Je kan in het stadscentrum zelfs hockey, golf of thaiboksen beoefenen. Alleen zwemmen of schaatsen hebben we niet klaar gekregen”, zeggen dokter Yves Wouters van Herentals Aan Z en Tina Van Roy van Zomerspoor met een lachje.

In het verleden verhuisde er al wel eens een sportclub tijdelijk naar het marktplein, maar dit keer gaat het om 25 verschillende disciplines.
In het verleden verhuisde er al wel eens een sportclub tijdelijk naar het marktplein, maar dit keer gaat het om 25 verschillende disciplines. — © Hans Otten

Beweging en verbinding

Herentals Aan Z is gegroeid uit een idee van Peter Bellens, de schepen van Welzijn die eind 2020 onverwacht overleed, om van Herentals een ware zorgstad te maken. “Dat idee is opgepikt door dokter Toon Claes, om samen met enkele geëngageerde Herentalsenaren een reeks innoverende zorgideeën te lanceren. Daar zijn vijf grote lijnen uit naar voor gekomen, waarbij het thema bewegen als een basis van welzijn en een betere gezondheid door mij was aangebracht. De voordelige effecten van beweging zijn legio. Door de symbiose met Zomerspoor kunnen we nu samen een mooi evenement opzetten, dat zowel rond gezondheid als verbinding tussen burgers werkt. Het is ook echt vanuit de burgers ontstaan”, zegt Yves Wouters.

Het doel van de sportzondag is om een zo breed mogelijk publiek warm te maken om te sporten of te bewegen. Vrijwilligers van de Fietsersbond Herentals halen zelfs met speciale bakfietsen ouderen in de woonzorgcentra op om naar het centrum te komen. “Kom gewoon wat rondwandelen en maak kennis met verschillende vormen van bewegen en met de Herentalse sportclubs. Sommige geven demonstraties, andere organiseren initiaties waar je even van een discipline kan proeven. We hopen met hen mee dat bezoekers begeesterd geraken en zich voor het komende seizoen in september bij een van de sportverenigingen inschrijven. Het doel is om Herentals één dag te laten stilstaan bij bewegen.”

Tina Van Roy en Yves Wouters tonen de affiche voor zondag: maar liefst 25 verschillende sporten of bewegingsactiviteiten vallen er te proeven in het verkeersvrije centrum.
Tina Van Roy en Yves Wouters tonen de affiche voor zondag: maar liefst 25 verschillende sporten of bewegingsactiviteiten vallen er te proeven in het verkeersvrije centrum. — © Hans Otten

Verkeersvrij centrum

De verenigingen staan verspreid op de as Bovenrij-Grote Markt-Hofkwartier, Lantaarnpad, Koppelandstraat, Kerkstraat, Collegestraat, Zandstraat, Molenvest en het Begijnhofpark. Die hele zone is deze dag van 9u tot 17u verkeersvrij gemaakt om alle activiteiten ongestoord en veilig te laten verlopen. Drinkwatermaatschappij Pidpa parkeert zijn waterbar weer in het centrum waar je gratis kan drinken, in de Lakenhal vinden om 12u en om 14u voorstellingen van het literaire gebeuren Torenwoorden plaats en historische gids Jan Peelaerts neemt belangstellenden om 13.30u mee langs de oude stadswallen, waarrond hij ook een digitaal ondersteunde tocht uitwerkte.

De sportieve dag sluit om 17u op de Grote Markt met een ultiem verbindende activiteit af, want de bedoeling is om zoveel mogelijk burgers, sporters en andere deelnemers bij elkaar te brengen voor een massale flashmob. “We willen met zoveel mogelijk mensen samen een eenvoudige dans opvoeren”, zegt Tina Van Loy. Lesgevers van Corpus Sanum Herentals demonstreren de choreografie om 10u, 12u, 14u en 16u. Mede-initiatiefneemster Wendy Meynendonckx van RenRew2Fashion hoopt er zelfs een Belgisch record Flashmob Dansen mee neer te zetten.

Het volledige programma vind je op http://www.zomerspoor.be
%d bloggers liken dit: